Bagarstuga

Bagarstugan är ursprungligen Bosses farmors gamla brygghus. I början av 1900-talet bryggdes här öl och svagdricka. Fläsket röktes och blev ett viktigt inslag i gårdens och familjens självhushållning. När Bosses mor och far gifte sig omvandlades ”brygghust” till tvättstuga och snickarbod. 1992, då vår familj bott in sig, växte tanken fram att brygghuset skulle bli en bagarstuga.

Med hjälp av kakelugnsmakare och goda vänner uppfördes en vedeldad ugn. Här bakas hällgräddat bröd vid öppen eld. Inredningen är i huvudsak gamla loppisfynd som målats i bagarfruns egen favoritfärg, blått. Även en ”modern” c:a 50 år gammal elugn finns. Där bakas bullar och kaffekakor.

Här spills ingen energi på utfyllnadsbröd. Endast bagarfruns egna favoritkakor utprovas och bakas med största omsorg. Vi använder endast ekologiskt Krav-odlat mjöl och vinnlägger oss om att hitta även andra ingredienser som är odlade på samma sätt, t ex kanel, kakao, havregryn etc. Särskilt roligt är att få baka något gott med tradition. Något som har en egen liten historia.

Jag tänker då på ”Drottning Victorias favorittårta” som har gamla anor och även en liten ny knorr. Tillfälle gavs att få bjuda vår nutida kronprinsessa Victoria på både bakverket och dess historia: