Om Oss

Islanna är namnet på vår gamla släktgård, som fram till början av 1980-talet drevs som ett traditionellt jordbruk med kor, grisar, höns och får. Jordbrukets rationalisering drev då fram en förändring som för vår del 1983 innebar en övergång till ekologisk odling med försäljning av potatis, grönsaker och mjöl direkt till våra kunder. Mest sålde vi på torgen i Tidaholm och Falköping, men även en hel del i vår butik på gården.  Men innan du läser vidare, börjar vi med lite blygsamt skryt. Det var nämligen med stor glädje som vi tog emot priset som årets Falköpingsambassadör vid Näringslivsgalan i november 2014. Islanna var en av fyra kandidater till att ta hem priset som delades ut vid Näringslivsdagen på Bredablick. Här kan du läsa om händelsen i Falköpings Tidning. Närheten till Hornborgasjön och Trandansen med den stora tillströmningen av turister – särskilt under våren – födde tanken på en servering. Efter en hel del tankemöda beslutades att denna skulle förläggas till den gamla ladugården. Med sina tjocka sandstensväggar och fönsternischer. Vi öppnade ladugårdscaféet på våren 1993. Ekologiska produkter är en grundpelare i företaget. Den ekologiska inriktningen startade redan 1983 med potatis, spannmål och grönsaksodling. Den gröna tråden fortsätter nu bokstavligt talat också uppåt väggarna. Gudrun Sjödéns vackra ekologiska textilier väcker glädjen i själen. Miljötänket genomsyrar hela projektet, t. ex är trappor och plattform byggt i ek som är hårt och väderbeständigt och därför ej behöver någon impregnering. Exteriört är huset målat med slam- och linoljefärg. Interiört har vi mestadels använt hemblandad äggoljetempera med ägg från grannens kravhöns och färgpigment från Milis Ivarsson som tillsammans med sin dotter skrivit boken Jordens Färg en fantastiskt vacker bok som har fått mig att brinna av inspiration och färgglädje. Andra inköpsställen har t.ex varit Ovolins i Örebro och Byggnadsvården Svea Tradition i Ugglum. Från Grön Interiör kommer ekologiska madrasser, kuddar och täcken. Energisparlampor som innehåller kvicksilver och ändå framhävs som om de bidrar till miljöförbättring imponerar inte på oss. Istället satsar vi på LED-belysning i möjligaste mån. Möblerna är inköpta på Blocket och är målade i en vacker egenkomponerad kryddgrön linoljefärg. Golvet är struket två gånger med en emulsion av äggoljetempera och ytbehandlat med olivtvål och vatten. Som grädde på moset – de vackra ullmattorna från Gudrun Sjödén. När mörkret sänker sig och man släckt alla lampor utom stjärnhimlen i taket ovanför sängen, ja då känns det som om man stigit rakt in i sagan ”Tusen och en natt”. Varmt och skönt året om.

Namnet ”Islanna”

Namnet ”Islanna” kräver kanske sin förklaring: I begynnelsens tid skapades himmel och jord. En tid därefter var allt lugnt och stilla. Då kom guden Is till jorden och han var inte nöjd, han började ta för sig av jorden och omforma den som han tyckte. Han bröt berg och sorterade stenar. Landskapet tog sig helt nya former vid Is fötter. Vid nuvarande Islanna lade Is en backe som han blev mycket nöjd med, så nöjd att han valde att döpa platsen efter sig själv. Is härskade över Islanna en tid, men blev till slut tvungen att fly undan solguden, som nu övertog makten på jorden. Även solen drog sig tillbaka på behörigt avstånd från Islanna, för att människor skulle kunna bo där. Men till minne av dessa fornnordiska gudar växer nu solrosor på Is land och i Åkrarna hittar man ständigt stenar som blev över när Is byggde Islanna backe.

Nyfiken på mer?
Ladda ner hela vår berättelse i PDF-format! Klicka här.

Islanna har kommit att bli vår identitet. Det ska dofta gott och det ska smaka gott och det ska vara varmt och vänligt. Genom åren har detta blivit vår arbetsmetod och vi har funnit att såväl vi som våra gäster mår bra av denna enkla men självklara filosofi.